Anyagmozgató berendezések: felső- és alsópályás konvejorok

ápr 25, 2023 | Blog

Az anyagmozgató berendezések többfélék lehetnek, így például megkülönböztetünk felső- és alsópályás konvejorokat.

Az anyagmozgató berendezések kritikus szerepet játszanak a gyártó- és elosztóiparban, javítva a termelékenységet és a hatékonyságot. A különböző iparágakban általánosan használt anyagmozgató berendezések két típusa a felső- és alsópályás konvejorok, azaz szállítószalagok.

Alábbi cikkünkben közelebbről vizsgáljuk meg a felső- és alsópályás konvejorokat, a különbségeket, a felhasználási területeket, az előnyöket és a hátrányokat.

Alsópályás konvejor

Alsópályás konvejorok

Az alsópályás konvejorok – ahogy a név is mutatja – olyan szállítószalagok, kisebb méretű munkadarabok szállítására alkalmasak, a pálya és tartószerkezete pedig a szabad gyártási térből területet vesz el. Az alsópályás konvejorokat jellemzően vízszintesen, vagy enyhe emelkedéssel tervezik, mivel ez lehetővé teszi a munkadarabok könnyű mozgatását.

Felhasználási területek

Az alsópályás konvejorokat általában olyan iparágakban használják, mint a gyártás, a kereskedelem, a raktározás és a logisztika. Ideálisak a kis méretű tárgyak kezelésére, így ezekben az iparágakban az anyagmozgatási folyamat alapvető elemei.

Előnyök és hátrányok

Az alsópályás konvejorok elsődleges előnye az egyenletes ütemben történő működés, mivel ez lehetővé teszi a nagy mennyiségű munkadarabok könnyű mozgatását. Az alsópályás konvejorokat könnyű telepíteni és működtetni, de a karbantartási igényük is minimális. Válogatási és szkennelési képességekkel is tervezhetőek, lehetővé téve a munkadarabok automatikus szortírozását és nyomon követését. Hátrány azonban a korlátozott súly- és méretkapacitásuk, emellett jelentős méretű alapterületet foglalhatnak el, ami korlátozza a gyártósor rugalmasságát.

Felsőpályás konvejor

Felsőpályás konvejorok

A felsőpályás konvejorok olyan szállítószalagok, amelyek általában nagy méretű munkadarabok szállítására használhatóak. A felsőpályás konvejorok lehetővé teszik a munkadarabok könnyű mozgatását egy üzemterületen belül, miközben nem foglalnak helyet a közlekedési szinten.

Felhasználási területek

A felsőpályás konvejorokat főként a gyártói területeken használják, de természetesen máshol is előfordulhatnak.

Előnyök

A felsőpályás konvejorok elsődleges előnye, hogy hatékonyan képesek kezelni akár a hatalmas méretű munkadarabokat is, így ideálisak lehetnek a nehézipar számára. A szállított munkadarab teljes felülete hozzáférhető, így akár menet közbeni kezelésére is sor kerülhet. Az alsópályás konvejorokkal szemben nincs jelentős hátrányuk, azonban a karbantartásuk az elhelyezésükből adódóan nehezebb lehet.

Alsó- vagy felsőpályás konvejorra lenne szüksége?

Cégünk többek között alsó- és felsőpályás konvejorokat is gyárt egyedi igények szerint. Szolgáltatásunk teljes körű, vagyis a tervezéstől a gyártáson át egészen a telepítésig mindent ránk bízhat. Oldja meg Ön is a munkadarabok egyszerű és gyors mozgatását anyagmozgató berendezéseinkkel, válasszon szállítószalagjaink közül a munkaterületnek megfelelően, és vegye igénybe cégünk szolgáltatásait! Az Ön elképzelései szerint tervezzük meg, majd gyártjuk le az alsó- és felsőpályás konvejorokat, de más, ipari területen használatos berendezések gyártását is vállaljuk. Válassza Ön is cégünket, és biztos lehet a tökéletes végeredményben!

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését a felső- és alsópályás konvejorok iránt, és kérdése lenne, illetve, ha szeretne anyagmozgató berendezéseket rendelni, vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén, és kérjen árajánlatot!

Telefon: +36 30 900 61 54
E-mail: info@industry-t.com