A szemcseszóró berendezések típusai és felhasználásuk

márc 30, 2023 | Szemcseszóró berendezés

A szemcseszóró berendezés a fémfelületek festés előtti előkészítésének egyik leghatékonyabb eszköze.

A fémfelületek tisztítása a feldolgozási és gyártási folyamat során elengedhetetlen a végtermék minőségének érdekében, és számos módja létezik a fém és a szennyeződés típusától, illetve ez utóbbi mértékétől függően; a leggyakoribbak a következők:

Kémiai tisztítás

A kémiai tisztítás során kémiai oldatot használnak a szennyeződések eltávolításához. Ez a módszer hatékony az olyan makacs szennyeződések eltávolítására, mint a zsírok és olajok, de a korrózió is eltávolítható kémiai módszerrel a fémfelületekről.

A használt vegyszerek a szennyeződés típusától függően változnak; az alumínium és a rozsdamentes acél tisztításához általában savas oldatokat, míg a réz és a sárgaréz tisztításához lúgos oldatokat használnak.

Elektrolitikus tisztítás

Az elektrolitikus tisztítás olyan eljárás, amely elektromos áramot használ a szennyeződések eltávolításához; ez a módszer különösen hatékony a korrózió eltávolítására. A fém alkatrészt elektrolitoldatba merítik és áramforráshoz csatlakoztatják, az áram hatására pedig a szennyeződések feloldódnak és lerakódnak az anódon.

Szemcseszórás

A szemcseszórás olyan módszer, amelynek során csiszolóanyaggal távolítják el a szennyeződéseket a fémfelületekről; a csiszolóanyag többféle anyag is lehet, például homok, üveggyöngyök, vagy fémszemcsék is, amit sűrített levegő segítségével, nagy sebességgel ütköztetnek a fémfelülettel, így távolítva el róla a szennyeződéseket. Ez a módszer különösen hatékony a festék, a rozsda és a különféle egyéb szennyeződések eltávolítására is.

szemcseszóró berendezés

Mikor érdemes a szemcseszórást választani?

A szemcseszórás már több évtizede használatos módszer a fémfelületek tisztítására, és ez idő alatt számos fejlesztésen esett át, hiszen a kezdetekben nem volt még elég hatékony. Ami a hatékonyságot illeti, napjainkban sem tökéletes, hiszen nem képes a kisebb résekben található szennyeződéseket eltávolítani, ám szerencsére az ilyen feladatokra ott a többi módszer.

A szemcseszóró berendezések többfélék is lehetnek, ám a technológia minden esetben ugyanaz: sűrített levegővel többféle anyagból készült szemcséket ütköztetnek a tisztítandó felülettel. A tisztítás hatékonyságát a szemcse anyagának és méretének, illetve a sűrített levegő nyomásának együttese adja, ám fontos, hogy mindhárom tényezőt a tisztítandó anyaghoz kell igazítani.

A szemcseszóró berendezések típusai

A szemcseszóró berendezések többféle típusa készül az igényeknek megfelelően; ezek a következők:

  • kézi működtetésű szemcseszóró berendezés,
  • körasztalos szemcseszóró berendezés,
  • forgódobos szemcseszóró berendezés,
  • görgőpályás szemcseszóró berendezés,
  • Y-pályás szemcseszóró berendezés,
  • átmenő rendszerű szemcseszóró berendezés.

szemcseszóró berendezés

A kézi szemcseszóró berendezés talán a legismertebb, hiszen barkácscélokra is alkalmazható. Gyakorlatilag egy kabinról van szó, amelybe a tisztítandó tárgyat kell elhelyezni, majd egy „pisztoly” segítségével a kívánt helyre juttatni a szemcséket. Az iparban azonban olyan berendezésekre van szükség, amelyek nagy mennyiségben, illetve nagyobb méretekben képesek a felülettisztításra, ezért a kézi változatot viszonylag ritkán alkalmazzák.

A felsorolás többi tagja azonban igazi ipari berendezésnek számít, ám más-más területeken lehetnek hasznosak. A körasztalos és az átmenő rendszerű szemcseszóró berendezés a kis és közepes méretű alkatrészek, a forgódobos pedig a kifejezetten kis méretű, sorozatgyártott alkatrészek tisztítását végzi hatékonyan. Amennyiben szimmetrikus munkadarabok tisztítására van szükség, elsősorban a körasztalos szemcseszóró berendezés lesz kellően hatékony, minden máshoz viszont a másik kettőt ajánljuk.

A görgőpályás szemcseszóró berendezés ezekkel szemben a kifejezetten nagy méretű munkadarabok megtisztítására szolgál: acéllemezekre, gerendákra, profilokra és csövekre kell gondolni. Az Y-pályás típus a két kategória között helyezkedik el, mivel főként a közepes méretű, ömlesztett állapotban történő tisztításra nem alkalmas munkadarabok esetében használatos.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését a szemcseszóró berendezések iránt, és kérdése lenne, illetve, ha rendelését szeretné leadni, vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén, és kérjen árajánlatot!

Telefon: +36 30 900 61 54
E-mail: info@industry-t.com